Kerran elämässä exreme elämyksiä

0 Comments

Tuttu lähti Himalajaa valloittamaan. Hän ei ollut vuorikiipeilyyn erikoistunut hurjapää, ihan tavallinen toimistotyöntekijä. Kuukausien valmistelujen jälkeen keskellä vaellusreittiä hänelle iski vatsatauti. Takaisin toimistolla hän kiitollisena muisteli paikallista opasta, joka pyyhälsi ohi kaikkien kantamuksien kanssa tuplavauhtia muihin nähden, ja lopuksi nakkasi tuttuni selkäänsä ja kantoi seuraavaan leiripaikkaan.Kymmenet tuhannet ihmiset vuosittain matkustavat eri maailman kolkkiin ottaakseen osaa opastetuille vaelluksille tunnettuihin kohteisiin. Houkutuksena on nähdä ja kokea jotain ainutkertaista, ja ylittää omat rajansa. Monimuotoinen luonto ja upeat näköalat pysyvät muistissa lopun elämää.Korkeille vuorille vaeltaminen ei ole mahdotonta normaalille, terveelle ihmiselle, mutta kylmiltään ei kannata ajatuksesta edes unelmoida. Fyysinen ja henkinen valmistautuminen kannattaa aloittaa kuukausia aikaisemmin. Ensikertalaisena esimerkiksi oikean nopeuden ylläpitäminen saattaa olla haastavaa, mutta jokaisen tulisi ainakin olla tietoisia liian nopean etenemisen luomista ongelmista. Vuoristotauti, joka tarkoittaa hapen vähyyden takia yleensä huonoa oloa tai päänsärkyä saattaa pahimmillaan johtaa kuolemaan. Jos kiipeät liian korkealle liian nopeasti, vuoristotauti saattaa yllättää. Ensiapuna on tulla vuorenrinnettä alas saadakseen lisähappea. Hyvän hapenottokyvyn sanotaan vähentävän oireita, joten fyysinen harjoittelu saattaa parantaa hapenpuutteesta johtuvia oireita. Järjestetyillä vuorenvalloitusmatkoilla on se hyvä puoli, että majoitus – yleensä teltoissa – ja ruokahuolto on järjestetty matkanjärjestäjän puolesta. Sen sijaan, että kantaisi 40 kilon rinkkaa selässään voi keskittyä maisemiin ja omaan jaksamiseensa. Kerromme tässä artikkelissa kolmesta tunnetusta kohteesta, joihin Suomestakin tehdään vaellusmatkoja.

Tansania – Kilimanjaro

Kilimanjaron sanotaan olevan maailman ainut vuori, jolle kuka tahansa voi kiivetä. Se on tunnettu siitä, että se on maailman korkein vuori, joka ei ole osa vuoristoa. Klassiset kuvat Kilimanjarosta esittelevät sen lumisen huipun. Vaikka Kilimanjarolle voi vaeltaa ilman mitään erikoiskoulutusta, se ei edelleenkään tarkoita, ettei tämän vuoren valloitukseen tulisi varustautua hyvin ennakkoon. Suhteellisen helposta noususta johtuen vuoristotauti on vaarallisen yleinen tällä vuorella. Noin 35 000 ihmisen arvioidaan yrittävän Kilimanjaron valloitusta vuosittain.

Peru ja Machu Picchu

Legendaarinen inkakulttuurin kehto Machu Picchu on yksi maailman suosituimmista turistikohteista. Aikaisemmin vuorelle kipusi jopa 100 000 turistia vuosittain, mutta ympäristöongelmien takia määrää on rajoitettu 500 henkeen päivässä, mukaanlukien kantajat ja oppaat. Kuten muissakin kohteissa, on mahdollista valita eri reittejä, mutta Machu Picchun kuuluisin on ehdottomasti neljän päivän Inkapolku vaellus. Johtuen reitin maailmanlaajuisesta suosiosta, tämän kohteen suunnittelu ja varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Himalaja

Tämä massiivinen vuoristo levittäytyy useamman valtion alueelle ja on pahamaineinen johtuen useista kuolemaan johtaneista onnettomuksista sen vaarallisimmilla alueilla. Kumminkin johtuen juuri sen massiivisuudesta, Himalajankin voi valloittaa, vaikkei kiipeily olisikaan suoranainen intohimo. Vaellus Himalajalle on kuitenkin eri sarjassa, kun edellä mainitut kohteet. Sääolosuhteet vuoristossa saattavat muuttua nopeasti, ja varustautuminen pitää ottaa vakavasti alusta alkaen. Oikean reitin ja matkanjärjestäjän valitseminen määrittää usein, kuinka miellyttävä ja ikimuistoinen kokemus on luvassa. Pelkästään Everestille yrittää vuosittain noin 35 000 ihmistä. Himalajasta on tulossa suositumpi vuosi vuodelta, ja sen takia myös on tarjolla joillain reiteillä perinteistä telttamajoitusta ylellisempää mökkimajoitusta, mutta kohtuuden rajoissa tietenkin. Maailman vuorien valloitus on siis jokaisen ulottuvilla nykyään. Muutamasta päivästä joihinkin viikkoihin kestävät matkat eivät ole halpoja, mutta erikoisemmat asiat elämässä harvoin ovat. On vain hyvä pitää mielessä, että jos sinne puoliväliinkin asti kiipeää, otetaan ne omat roskat mukaan. Osasyy turistien rajoitettuun määrään tietyissä kohteissa ei ole pelkästään eroosio, vaan myös ihmisten jälkeensä jättämät roskat. Yleisiä siivouspalveluita kun ei ole vielä vuoristokohteisiin tarjolla.

Himalaja