Vinkit luontokuvaukseen

0 Comments
Vinkit luontokuvaukseen

Valokuvaus on mukava ja kehittävä harrastus, jossa voi kehittyä helposti paremmaksi muutamalla niksillä. Luonto on loputon aihe, mutta luontokuvaus vaatii kärsivällisyyttä ja kykyä katsoa yksityiskohtia. Luonnossa on hyvä huomioida esimerkiksi valojen vaihtelu ja sitä kannattaa myös käyttää hyödykseen. Kannattaa muistaa myös eri vuodenaikojen mahdollisuudet erilaisiin kuviin – syksyn ruska antaa toisenlaisia kuvausmahdollisuuksia kuin juuri alkava kevät. Huonoa säätäkään ei kannata väheksyä, sillä myös esimerkiksi sateella tai myrskyssä voi saada hienoja kuvia ja todennäköisesti saa kuvata rauhassa.

Oman tyylin löytäminen

Luontokuvaamisessa on hyvä kiinnittää huomiota sommitteluun, rajaukseen ja taustaan. Usein mitä keskemmällä kuvaa kohde on, sen parempi. Erilaisia asettelujakin kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla ja löytää oma tyylinsä kuvata. Oma visuaalinen silmä ja itseluottamus myös kasvaa mitä enemmän ja erilaisempia kuvia kuvaa. Mitä tahansa valokuvaa on aina hyvä suunnitella hieman etukäteen. Sama koskee luontokuvausta. Kamera on tietenkin hyvä pitää käsillä myös mahdollisia yllättäviä tilanteita ajatellen, mutta ennen kuin menee kuvaamaan, on hyvä tuntea esimerkiksi etukäteen hieman maastoa. Koekuvia voi ottaa myös puhelimella.

Monissa tilanteissa kompakti puhelin toki sopii myös ensisijaiseksi välineeksi, mutta jos suhtautuu harrastukseen vakavammin tai harkitsee esimerkiksi nisäkkäiden kuvaamista, kannattaa investoida laadukkaampiin välineisiin. Puhelimella kuvaamisesta on kuitenkin hyvä aloittaa ja se onnistuu myös matalalla kynnyksellä.

Luonnossa on hyvä huomioida erilaiset valo-olosuhteet ja oppia käyttämään niitä hyödykseen. Esimerkiksi sumuinen sää saattaa luoda kuvaan hyvinkin maagista tunnelmaa. Luontokuvaajan on hyvä myös herätä mahdollisimman aikaisin, paitsi että aamuauringon valo näyttää kuvassa hyvältä, aamuisin on pienempi todennäköisyys, ettei törmää kuvaushetkeä häiritseviin kanssaihmisiin.

Nisäkkäät ja linnut

Nisäkkäät ja linnut

Eläinten valokuvaaminen on luontokuvauksen haastavin laji. Hyviä kuvia saadakseen on oltava kärsivällinen ja noudatettava varovaisuutta. Eläimiin on hyvä suhtautua kunnioituksella ja edes hyviä kuvia saadakseen niitä ei ole syytä mennä liian lähelle tai häiritä niitä aiheettomasti. Etenkään linnunpesiä ei tule kuvata, ellei ole varma, ettei se häiritse pesintää. Ajattelematon kuvaaja voi tahtomattaan aiheuttaa jopa linnunpoikasten kuoleman. Kyse on myös kuvaajan omasta turvallisuudesta. On hyvä muistaa, että kaikki eläimet ovat aggressiivisia, jos arvelevat jonkun uhkaavan poikasiaan.

Luontokuvaajan on hyvä muistaa, että usein nisäkkäät ovat aktiivisimmillaan iltaisin tai öisin. Kameran on siis kyettävä kuvaamaan hämärissäkin olosuhteissa, mikäli on kiinnostunut kuvaamaan nisäkkäitä. Erittäin arkojen nisäkkäiden kuvaaminen vaatii usein piilokojun käyttöä tai maastoon sulautuvia vaatteita ja ennen kaikkea pitkää pinnaa. Muista myös luontovalokuvaajan etiketti.

Linnut liikkuvat myös päivisin ja niitä on helpointa kuvata esimerkiksi lintutornista käsin, mikäli sellainen sattuu kodin läheltä löytymään. Myös muunlainen korkea paikka soveltuu lintujen kuvaamiseen. Liikkuvia eläimiä kuvattaessa on hyvä olla laadukkaampi kamera, josta voi säätää esimerkiksi valotusaikaa. Usein myös objektiivi on hyvä apuväline. Aloittelevan kuvaajan kannattaa kenties aloittaa helpommista kohteista kuten hyönteisistä, joiden kuvaaminen ei vaadi yhtä laadukkaita välineitä. Hyönteisiäkin on syytä lähestyä varoen ja ottaa kuvia jo kauempaa. Mikäli omistaa lemmikin voi myös harjoitella sen kuvaamisella. Oman tai vaikka kaverin lemmikin kanssa voi opetella lähestymään eläintä varovasti sitä säikyttämättä.

Kasvien kuvaaminen on luonnollisesti eläinkuvaamista helpompaa. Pelkästä oman lähimetsän voikukastakin voi saada hyvin kiinnostavia kuvia, kun uskaltaa tarkentaa tarpeeksi lähelle ja kokeilla rohkeasti erilaisia kuvakulmia. Kasveja tulisi kuitenkin varoa tallomasta tarpeettomasti. Luontokuvaaminen tarjoaa parhaimmillaan paljon onnistumisen kokemuksia ja kuvaamisen iloa. Tavanomainen metsä – tai puistokävelykin voi muuttua yllättävän jännittäväksi, kun on kamera mukana. Kuvaamisen iloa ja hyviä luontokokemuksia niin harrastajille kuin ammattilaisillekin!