Vuokramökki vai oma loma-asunto

0 Comments

Jostain kaukaa kuuluu käen kukuntaa. Järvi on tyyni ja aurinko heijastaa kauniisti pilvien lomasta.

Sorsaperhe lipuu rauhaisasti ohi. Suomalaisen sielu lepää. Mökkiloma tulee vähintään kerran vuodessa kuin ensimmäiset yllätysliukkaat. Suomi ei ole pelkästään tuhansien järvien maa, se on kymmenien tuhansien mökkien luvattu valtakunta. Kaikille se oma mökki ei kuitenkaan ole ainut vaihtoehto. Vuokraamalla saattaa säästää itselleen enemmän aikaa varsinaiseen lomailuun, kun ei tarvitse nostaa tai laskea laituria tai tuhlata aikaa muihin kunnostustöihin. Vai onko pidemmällä tähtäimellä sittenkin parempi omistaa oma?

Mökkejä on moneen makuun

Perinteinen ajatus mökistä on, että siellä ei ympäri vuoden asuta. Se on lomakäyttöön tarkoitettu vapaa-ajan asunto, jonne talvikuukausina saattaa olla haastavaa päästä, jos ei ole maksanut naapurin isännälle sitä viimeisen tienpätkän aurausmaksua. Vielä muutama vuosikymmen sitten sähköjä tai sisävessaa pidettiin ylellisyytenä. Infrastuktuuri suosi kaasukäyttöisiä jääkaappeja ja helloja, ja perinteinen ulkohuussin tyhjennys varmaan tyhjensi paikallisen alkon kossuhyllyä tehokkaasti. Kuten muussakin rakentamisessa,mökkikulttuurissa on pikkuhiljaa päästy 2000-luvulle. Uusissa mökeissä löytyy ihan samat mukavuudet kuin kaupunkikodeista. Ympärivuotiseen käyttöön rakennettuja mökkejä voisikin ihan yleisesti kutsua loma-asunnoiksi. Mielipiteitä on monia, kun puhutaan kesämökeistä. Jotkut vannovat sähköttömän, perinteisen mökin olevan tuhat kertaa rentouttavampi kuin moderneilla mukavuuksilla varustetun loma-asunnon. Toiselle taas ajatus yön pimeydessä hiippailusta sinne ulkohuussiin saa aikaan kuukauden ummetuksen. Hyvä, että tarjontaa riittää jokaiseen makuun.

Oma tupa vai vuokramökki

Perinteisesti on ajateltu, että kyllä se oma mökki pitää omistaa. Oma tupa ja oma lupa mentaliteetti istuu tiukasti suomalaisessa pääkopassa. Ja onhan sillä puolensa, ei se muuten olisi sukupolvesta toiseen niin suosittua. Omalla mökillä voi käydä niin usein kun huvittaa. Ei tarvitse vertailla hintoja ja varailla etukäteen, voi vaan hypätä autoon ja hurauttaa pikalomalle aina, kun aika sallii. Omaa mökkiään voi sisustaa ja pihaa laittaa ihan oman mielen mukaan, voi nauttia mahdollisista marjapuskan antimista ja omista omenoista ilman huonoa omaatuntoa. Mutta, ihan ilmaista se oman mökin pitäminen ei ole. Kuten normaaleissa omakotitaloissa mökkikin vaatii jatkuvaa huoltoa pysyäkseen kunnossa Suomen vaativissa olosuhteissa. Milloin pitää uusia katto tai maalata ulkoseinät, milloin nuohouttaa hormit tai tyhjentää likakaivo – rahareikiä omalta mökiltä löytyy jatkuvalla syötöllä. Ja kun siitä mökistä pitää huolta niin pitäähän sille vakuutukset ottaa ja varautua muillakin ennaltaehkäisevillä tavoilla. Valitettavasti hulppeat varashälyttimetkään eivät aina pelasta mökkimurroilta, onhan ideana, että ollaan siellä jumalan selän takana. Ei sinne vartiontiliike tai poliisi minuuteissa hurista. Vuokramökillä on monta hyvää puolta silläkin. Vuokraamalla ei olla sidoksissa samaan paikkaan vuosikausia. Joka vuosi ei edes tarvitse mennä mökille, jos ilmat loman aikaan ovat surkeat. Voi hypätä seuraavaan koneeseen jonnekin aurinkoisempaan paikkaan ja tuhlata lomarahansa siellä. Luonnollisesti vuokramökin kunnossapidosta ei tarvitse huolehtia. Ei tarvitse tehdä pihatöitä eikä hommata porukkaa sen iänikuisen laiturin kanssa puuhaamiseen. Voi valita juuri itselleen sopivan varustelutason ja vaihdella järvi- ja merenrantamökin välillä.Mutta, aina ne netissä olleet esittelyt siitä ihanasta mökistä, jolla piti viettää rentouttava loma, eivät pidä paikkaansa. Liian usein lehdistä lukee tarinoita hyväuskoisista ihmisistä, joita joku sydämetön henkilö on onnistunut huijaamaan. Joko koko mökkiä ei ole olemassa, tai sitten se on niin paljon huonommassa kunnossa kun on luvattu, että lomafiilis tipahtaa siihen mökin portaille yhtä raskaasti, kun se täysi muovikassi grillimakkaraa.

Tietenkin kolmaskin vaihtoehto on aina olemassa. Jokainen varmasti tuntee ystävän tai sukulaisen, jolla on oma mökki tai pitkäaikainen vuokramökki. Jos loma luonnon helmassa houkuttaa, ehkä ne laituritalkoot kerran vuodessa kestää, jos siitä ilosta saa ainakin pitkän viikonlopun ihanalla, suomalaisella mökillä.